17 Nisan 2021

Yaşanan tartışmaları gün bitmeden çözün

Bilim insanları, bir kişinin yaşadığı anlaşmazlığı gün bitmeden çözdüğünü düşündüğü zaman, bu olaya dair olumsuz etkinin ertesi güne yansımadığını ortaya koydu.

Bunun sebebi, bir sorunun çözülmesi için adım atıldıktan sonra söz konusu tartışmaya karşı verilen duygusal tepkinin önemli ölçüde azalması ve hatta zaman zaman tamamen ortadan kalkması. Araştırmacılar, yaşanan stresteki azalmanın sağlık üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

Zira araÅŸtırma ekibinden, Oregon State Üniversitesi’nde akademisyen olan Robert Stawski, şöyle konuÅŸtu:

Günlük yaşamda herkes stres yaşıyor. Stresli şeylerin olmasını durduramazsınız. Ancak bunları çözmeniz sizin sağlığınıza kesinlikle faydalı. Tartışmalarınızı çözmek, günlük yaşamda refahı sürdürmek için epey önemli.

Uzmanlar kronik stresin (örneÄŸin bir evliliÄŸin bitmesi, ailede gerçekleÅŸen ölüm ya da maruz kalınan zorbalıktan kaynaklanan stres) depresyon ve anksiyete; kalp hastalıkları ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi pek çok saÄŸlık sorununa yol açabildiÄŸini uzun zamandır biliyor.

Ancak günlük stres de epey zararlı. Çalışmanın baÅŸyazarı ve Orlando State Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Dakota Witzel de “Günlük stres kaynakları iltihaplanma, biliÅŸsel iÅŸlev ve hatta ölüm gibi ÅŸeyler üzerinde kalıcı etkilere sahip” dedi.

Witzel ve Stawski, çalışmalarında Ulusal Günlük Deneyimler AraÅŸtırması’nda toplanan verileri analiz etti. Bu araÅŸtırmada 33-84 yaÅŸları arasındaki iki bin 22 kiÅŸiyle arka arkaya 8 gün boyunca duyguları ve deneyimlerine dair röportajlar yapılmıştı.

Bulgular, tartışma yaşanan veya tartışmaya girmek yerine uzaklaşılan bir günde, sorunu o gün içinde çözdüğünü düşünen kişilerin olumsuz duygularının, sorunun devam ettiğini düşünen kişilere göre yarı yarıya azaldığını gösterdi. Sorunun çözüldüğünü düşünen kişilerde olumsuz duyguların ertesi gün hiç artmadığı da tespit edildi.

Stawski, bireylerin hayatlarında strese yol açan olayları kontrol edemeyeceğini ancak bunlara karşı verdiği duygusal tepkiler üzerinde çalışabileceğini kaydetti.

İlginizi Çekebilir:   Bu Aileye Neler Oluyor?

Çalışma bulguları The Journals of Gerontology adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Bir cevap yazın