
SÜPERVİZYON NEDİR?
Süpervizyon, psikoterapi ve psikolojik danışma alanındaki ruh sağlığı profesyonellerinin çalışmalarında yeni bakış açıları geliştirmeye yönelik ihtiyaçları ortaya çıktığında verilen bir mesleki gelişim çalışmasıdır. Meslekte deneyimli bir uzmanın, daha az deneyimli bir uzmana sunduğu bilgi, destek, değerlendirme, izleme yolu ile sürdürülen ilişki içinde mesleki gelişime katkıdır. Terapi sanatının geliştirilmesidir. Doğru karar vermeyi ve etik değerleri korumayı sağlar. Süpervizyonun danışmanlık görüşmesinden farkı öğrenmenin bizzat vaka üzerinden olmasıdır. Süpervizyonda, danışanların ve danışmanların hakları korunur. Bilgi-beceri kullanırken tutum ve davranışların sonucu fark edilir. Kendini tanıma yolunda çalışılır. Çelişen değerler ve sistemler ele alınır, uygulama sorumluluğu paylaşılır. Etik değerler fark edilir. Terapist eksik ve yanlışlarını fark ederek düzeltme fırsatı bulur.
SÜPERVİZYON NE ZAMAN GEREKLİDİR?
Terapistin, mesleğe başlarken yaşadığı kimlik sorunları ile baş edebilmesi, kurum, sistem, toplum değerleri ile kişisel ve mesleki değerlerini uzlaştırabilmesi, bilgi ve deneyim azlığında kendini geliştirebilmesi, danışmanlarla çalışırken kendi davranış ve değerlerini fark ederek, etik kurallara uygun, profesyonel ve verimli çalışabilmesi için gereklidir.
SÜPERVİZYON NASIL YAPILIR?
Süpervizyon, katılımcıların yapacakları vaka sunumlarında ses veya görüntü kayıtlarının incelenmesi yoluyla gerçekleşir. Süpervizyona getirilecek vakaların dağılımı ve sıralaması katılımcılar arasında eşit olarak paylaşılır. Vakası olmayan terapistler sunulan vaka üzerinden çalışmalara katılır. Süpervizyon tek kişilik özel bir görüşme şeklinde ya da en çok beş kişiye kadar küçük gruplar halinde yapılabilir.
KİMLER SÜPERVİZYON ALABİLİR?
Aşağıdaki meslek grubu çalışanları ve aktif olarak danışan gören terapistler süpervizyon alabilir.
- Ruh sağlığı profesyonelleri
- Psikologlar
- Psikolojik Danışmanlar
- Sosyal Hizmet Uzmanları
- Uzman Psikiyatri HemÅŸireleri
- Davranış Bilimleri Mezunları
- Aile Danışmanları
Türkiye’de süpervizyon ne işe yarayacak?
- Kurumlara güvenin azaldığı bu gri ortamda, koçluğunda aynı grilik içinde kaybolmasını engelleyecek. Koça prestij ve referans kazandıracak.
- Koçlun gelişim yolculuğunun, düzenli ve kontrol altında yapıldığının bir göstergesi olacak.
- İş dünyasının en çok aradığı etik ve güvenin, koç ve süpervizörü arasında tartışılmasını, sağlama alınmasını sağlayacak.
- Koçu çıkmazları ve ikilimeleri ile yalnız bırakmayacağı bir üst kuruluş gibi çalışacak.
- Bizim çalışma usulümüz bellidir. Başımızda biri yoksa, işi yavaştan alırız. Süpervizör, başımızdaki kişi olacak; seni, senin için teşvik edecek; Koçtan öte, amirden az.
- Koç, dış gözlemcisini devreye almayı öğrencek. Hatta bir, iki, üç derken 7 farklı gözden kendine bakmaya başlayacak. (7 gözlü model; süpervizyonun T-Grow’u)
- AC’nin uluslarası kalite standardı olarak, AC koç akreditasyonun hayata geçmesini sağlayacak. (AC koç akreditasyon şemasını incelemek için bakınız: http://www.associationforcoaching.com/media/uploads/ac_coach_accreditation_overview.pdf )
- Bizim koçlara yaptığımız gibi, süpervizörde bize kendi ışığımızı yansıtacak. Danışanlarımıza ulaşacak kaliteyi garantileyecek.