26 Åžubat 2021

Sosyal Bilimlerin Kraliçesi; Psikoloji Nedir ?

Sosyal Bilimlerin Kraliçesi; Psikoloji Nedir ?

Psikolojiyi savunanlar kadar onu yerin dibine batıranlar da vardır. Kimileri için “sosyal bilimlerin kraliçesi”dir: GeliÅŸimi, yaklaşımı ve uygulamalarıyla günümüzde saÄŸlık, mutluluk ve ilerlemenin anahtarı haline gelmiÅŸtir. Psikolojiyi karalayanlarsa, psikologları aklı çelinmiÅŸ bulmakla kalmaz, saÄŸduyu yoksunu, hatta yanlış düşünce ve uygulamaların tehlikeli failleri olarak görür.

Psikoloji resmi olarak 1870’lerde doÄŸdu. Psikologlar uluslararası düzeyde etkili aktörler olarak kabul gördüler. Darwin ve Marx‘ın yanı sıra, Freud‘un da 19. yüzyılın en etkili düşünürü olduÄŸu rahatlıkla ileri sürülebilirdi. Watson, Skinner, Milgram ve diÄŸerleri de, insanların çocuk yetiÅŸtirip eÄŸitmekten, iÅŸyerlerine eleman seçip yönetmeye kadar yaptıkları her ÅŸeyde büyük etki sahibi oldular. Nihayet, 21. yüzyıla gelindiÄŸinde, ikinci kez bir psikolog Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı.

Günümüzde Psikoloji

Psikoloji günümüzde toplumun her alanına girmiş durumdadır. Psikolojik bakış açısına sahip olmayan bir suç romanı, belgesel, sohbet programı ya da tıbbi danışmanlık eksik sayılır. Arabamızın, evimizin tasarımı; giysi, tüketim eşyası ve partner seçimlerimiz; çocuklarımızı eğitim biçimimiz, tamamen psikolojik araştırmaların konusudur ve bunların etkisi altında biçimlenir. Psikolojinin yönetim, spor ve tüketici pazarlama tekniklerindeki rolü de kabul edilmektedir.

Psikoloji hem kuramsal hem de uygulamalı bir bilimdir. Davranışları ve bunun yanı sıra, fikirleri, duyguları ve düşünceleri etkileyen temel mekanizma ve süreçleri anlamayı amaçlar. İnsana dair sorunları da çözmeye çalışır. Anatomi, tıp, psikiyatri ve sosyolojinin yanı sıra, ekonomi, matematik ve zooloji gibi birçok alanla yakından ilişkili olduğundan birçok disiplinle kesişir.

Psikolojiye yeni başlayanlar, rüyalardan megalomaniye; bilgisayar fobisinden kanserin nedenlerine; bellekten sosyal hareketliliğe; tutum oluşumundan alkolizme, bir psikoloğun incelediklerinin çapını görünce genellikle çok şaşırırlar. Psikolojinin önemli ve yararlı bir yanı da, insanlara davranışları tanımlayıp açıklayabilecekleri zengin bir sözcük dağarcığı kazandırmasıdır.

İlginizi Çekebilir:   İliÅŸkilerin son obsesyonu ''Sosyal Alerji''

Bir cevap yazın