
Psikologlar ve Psikiyatristler Arasındaki belirgin farklar vardır. ” Psikolog ” ve ” psikiyatrist ” terimleri genellikle terapi hizmeti verenleri tanımlamak için birbirinin yerine kullanılır, ancak iki meslek ve saÄŸladıkları hizmetler içerik ve kapsam bakımından farklılık gösterir. Psikiyatristler, psikoterapi saÄŸlamakla birlikte ilaçları reçete edebilen tıp doktorlarıdır, ancak tıbbi ve farmakolojik müdahaleler genellikle odak noktasıdır. Birçok psikolog doktora derecesine sahip olsa da, tıp doktoru deÄŸildir ve çoÄŸu ilaç yazamaz . Aksine, sadece biliÅŸsel ve davranışsal müdahaleleri içerebilecek psikoterapi saÄŸlarlar.
Eğitim, Öğretim ve Kimlik Bilgileri
Psikologlar ve psikiyatristler psikoterapi yapmak ve araştırma yapmak gibi örtüşen sorumluluklara sahip olsalar da, bunları gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları uzmanlıkları farklıdır.
Psikologlar için Gereksinimler
Psikologlar yüksek lisans yaparak uzmanlaşmaktadırlar. Hastane ve kliniklerde karşılaştığınız psikologlar genellikle Uzm. Klinik Psikologlardır. Psikologlar da psikiyatristler gibi hastane ve kliniklerde çalışabilir ancak farmakolojik eğitim almadıkları için ilaç yazma yetkisine sahip değillerdir. Psikologlar (klinik psikologlar) da ruh sağlığı ve sinir hastalıkları konusunda tanıya karar verme sürecinde ve bunun sonucunda seçmiş olduğu psikoterapi yöntemiyle kişinin tedavisinde etkin bir şekilde yer alır.
Öğrenimleri sırasında, ya bir doktora yapmak isteyenler, diğer konuların yanı sıra kişilik gelişimi, psikolojik araştırma yöntemleri, tedavi yaklaşımları, psikolojik teoriler, bilişsel terapiler ve davranış terapileri konularında dersler alır. Ayrıca bir veya iki yıl süren stajları tamamlarlar ve bir süre denetimli uygulama yaparlar.
“Psikolog” unvanı sadece gerekli eÄŸitim, öğretim ve devlet lisans ÅŸartlarını yerine getiren bir kiÅŸi tarafından kullanılabilir. “Danışman” veya “terapist” gibi gayri resmi baÅŸlıklar da sıklıkla kullanılır, ancak lisanslı sosyal hizmet uzmanları gibi diÄŸer ruh saÄŸlığı uzmanları da bu baÅŸlıkları kullanmaktadır.
Psikiyatristler gibi, psikologlar da psikolojik hastalık belirtileri yaşayan kişileri teşhis etmek için Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel dökümanları kullanırlar. Bir hastanın nasıl problemleri olduğu hakkında daha iyi bir fikir edinmek için kişilik testleri, klinik görüşmeler, davranışsal değerlendirmeler ve IQ testleri gibi psikolojik testleri sıklıkla kullanırlar.
Psikiyatristler için Gereksinimler
Psikiyatristler, akıl hastalıklarının değerlendirilmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi konusunda özel eğitim almış doktorlardır.
Tıp eğitimini bitirdikten sonra, ayrıca akıl sağlığı konusunda dört yıllık ek eğitim tamamlarlar. Bu eğitim genellikle bir hastanenin psikiyatri biriminde çalışmayı içerir. Ayrıca, çocuklardan yetişkinlere kadar, davranış sorunları, duygusal zorlukları veya bir çeşit psikiyatrik bozukluğu olan çok çeşitli hastalarla çalışırlar.
Bu tıbbi eğitim sırasında, psikiyatride uzmanlaşmış olanlar, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi farklı psikiyatrik durumların nasıl teşhis edileceği ve tedavi edileceği konusunda eğitim ve uygulama alırlar. Psikiyatristler, anksiyete bozuklukları, somatoform bozukluklar, stres ve öfke sorunları gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Bazı araştırmalar, CBT ( Bilişsel Davranışçı Terapi ) ve ilaçları birleştirmenin, bazı durumların tedavisinde tek başına ilaçtan daha etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Psikiyatristler ayrıca geriatrik psikiyatri, çocuk ve ergen psikiyatrisi, bağımlılıklar ve diğer alanlar gibi belirli bir ilgi alanında ek eğitim alırlar. Bazıları daha sonra nöropsikiyatri, geriatri, ergen psikiyatrisi veya psikofarmakoloji gibi bir alanda bursu tamamlayarak uzmanlaşmayı seçebilir.
Yetkilileri ve Otorite
İki kariyer arasındaki ikinci önemli ayrım, psikiyatristlerin ilaç reçete edebilmeleri, psikologlar ise terapilerinde ilaç kullanamamalarıdır. Bununla birlikte, son zamanlarda psikologlara reçete yazma yetkileri vermeye yönelik bir baskı olmuştur.
Hastaları Nasıl Tedavi Ediyor?
İki meslek farklı olsa da, psikologlar ve psikiyatristler akıl sağlığı tedavisinde önemli roller oynamaktadır. Çoğu zaman, bir bireye mümkün olan en iyi tedaviyi sağlamak için birbirleriyle işbirliği içinde çalışırlar.
Örneğin, hastalar birinci basamak hekimlerini deneyimledikleri psikolojik semptomlar hakkında görerek başlayabilirler. Daha sonra doktorları daha fazla değerlendirme için onları bir psikologa yönlendirebilir. Bu psikolog, hastayı ilaç reçete edebilen ve izleyebilen bir psikiyatriste göndermeden önce gözlemleyebilir, değerlendirebilir ve teşhis edebilir. Psikolog ve psikiyatrist, davranışçı müdahaleler sunan psikolog ve hastanın semptomlarını en iyi şekilde ele almak için ilaç sağlayan veya ayarlayan psikiyatrist ile birlikte çalışabilir.
İhtiyaç duyulan yaklaşım tipi genellikle semptomların ciddiyetine ve hastanın ihtiyaç ve isteklerine bağlıdır. Araştırmaya göre , hastalar ne tercih edildiklerine göre farklılık gösteriyor
Psikolog veya Psikiyatrist Olarak YaÅŸam
İş / yaşam dengesi ve iş ortamları, öğrencilerin psikolog veya psikiyatrist olarak kariyer arasında seçim yaparken göz önünde bulundurmaları gereken diğer faktörlerdir. Hem tıp fakültesi hem de lisansüstü okullar için önemli miktarda zaman, kaynak ve enerji yatırımı gerektirir.
Tıbbi bir eğitim yorucu olabilir ve öğrenciler psikiyatri alanına girmeyi tercih ederlerse tıbbi ortamlarda rahatça çalışmalıdırlar.
Mezun olduktan sonra, hastane ortamında çalışmayı seçen psikiyatristlerin uzun saatler çalışması gerekebilir. Psikiyatristler hastanelerde çalışabilir, ancak toplum ruh sağlığı merkezlerinde, akademik ortamlarda veya özel muayenehanelerde çalışmayı da seçebilirler. Özel muayenehanede çalışmayı seçenler, programları ve saatleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olduklarını görebilirler.
Psikologlar da benzer taleplerle karşı karşıyadır. Bazı psikologlar hastane ortamlarında çalışmayı seçebilirken, diğerleri akıl sağlığı kliniklerinde, devlet kurumlarında, akademik ortamlarda ve özel muayenehanelerde bulunabilir. Bu alandaki profesyoneller, tipik çalışma saatlerinde çalışan müşterileri karşılamak için akşam ve hafta sonu saatlerinde çalışmak zorunda olduklarını görebilirler. Psikiyatristler gibi, ruh sağlığı alanında çalışan psikologların da zaman zaman acil durumlara cevap vermeleri gerekebilir.
Hangisi Tercih Edilmeli ?
Psikologlar ve psikiyatristler farklı profesyonel atamaları temsil eder, ancak her ikisi de ruh sağlığı alanında kritik bir rol oynar. Psikologlar ve psikiyatristler arasındaki temel farklılıklar eğitim geçmişine ve reçete yazma yetkilerine dayanır, ancak her ikisi de hastaların daha iyi hissetmelerine yardımcı olmanın önemli hedefini paylaşır.
Hiçbiri diÄŸerinden “daha iyi” deÄŸildir, ancak kiÅŸinin ihtiyaçları ve spesifik semptomları, tedaviye yardımcı olmak için profesyonellerin en iyi donanıma sahip olduÄŸu bir rol oynayabilir.