15 Åžubat 2020

Psikolog-Danışan İlişkileri Hakkında Gerçekler

Psikolog -Danışan ilişkileri hakkında gerçekler nelerdir ? Psikoterapi zorunlu olarak dengesiz bir ilişkidir. Böyle tek taraflı bir ilişkide güven nasıl gelişebilir?

Danışanlar genellikle terapistler ile yakın bir ilişki geliştirirler . Sonuçta, terapi seansları sırasında çok kişisel konuları tartışan bir odada otururlar. Ancak bu hastaları ve terapistleri arkadaş yapıyor mu? Bazı insanlar kesinlikle öyle olduğunu düşünür, ancak psikologlar, danışanlarla ilişkilerini böyle görmemek için eğitim alırlar.

Terapist-Danışan İlişkileri;

Diğer yandan dostluk, doğası gereği iki taraflıdır. Çoğu ilişkide, diğer kişi de açıldıkça yavaş yavaş açılırız. Arkadaşın olarak senin hakkında çok şey biliyorum ve sen de benim hakkımda çok şey biliyorsun. Genellikle bir odada oturmanın, konuşmanın ötesinde deneyimler paylaştıracağı muhakkaktır. Terapi, ilgili kişiliklere ve terapistin teorik yönelimlerine bağlı olarak kesinlikle dostane bir ilişki ortaya çıkarabilir.

Bazı psikanalitik yönelimli terapistler, hastalarına kendilerinin hiçbir yönünü açığa vurmamaya özen gösterirler. Bunun hastanın reaksiyonlarını aktarım olarak bilinen yararsız bir şekilde etkileyeceğine inanırlar. Bununla birlikte, çağdaş psikanalistler ve psikologların çoğu, her zaman kendi yönlerini açığa çıkardıklarının farkındadır. psikologun amacı kişiliğini gizlemek değil, terapist ve hasta arasında gerçekleşen tüm reaksiyonların en kapsamlı şekilde tartışılmasını ve araştırılmasını sağlayan bir ilişkiyi güçlendirmektir.

Neden Terapistin Arkadaşınız Olamıyor?


Psikolog-Danışan yakın bir arkadaş olmamalıdır, çünkü bu ikili ilişki olarak adlandırılan şey, terapide etik olmayan sonuçlar çıkaracaktır.
İkili ilişkiler, insanlar aynı anda çok farklı iki ilişki türünde olduğunda ortaya çıkar. Örneğin, bir psikoloğun yakın bir arkadaşını veya akrabalarını tedavi etmesi etik değildir. Bir psikoloğun danışanla cinsel ilişkiye girmesi veya duygusal ilişkiye girmeside de etik değildir. İkili ilişkilerdeki zorluklardan biri, arkadaşlık ya da cinsel ilişki gibi bir ilişkideki bir sorunun, terapi ilişkisinde sorunlara neden olabilmesidir.

Ä°lginizi Çekebilir:   Kendini Kedi Sanan Köpekler, Sıraya GirmiÅŸ Ördekler

Psikolog-Danışan arasında ikili bir ilişki olmasının yanı sıra, danışanlarla cinsel ilişkiler, terapi ilişkisinin tek taraflı doğasında var olan gücü kullanır. Bu tür ilişkiler çeşitli nedenlerle etik değildir.

Terapiyi bitirdiÄŸinizde ne olacak?


Yaygın olmasa da, terapiyi bitirdiğinizde bir arkadaşlık gelişebilir. Bununla birlikte, ilişkinin aktarım boyutlarının ve terapide oluşan güç dengesizliğinin asla tamamen ortadan kalkmasını beklemeyin.

Şu anda tedavide iseniz, psikoloğunuzun konuşması kolay biri olduğunu düşünerek hareket edin. Eğer terapistiniz arkadaş canlısıysa, bu sizin için avantaj olabilir. Ancak unutmayın ki terapi sırasındaki ilişkiler, gerçek bir dostluk ile aynı değildir.

Bir cevap yazın