2 Åžubat 2023

Kafeinin Vücumuzdaki Etkileri Nelerdir ?

Vücudumuza giren kahve, çay, çikolata veya diğer kaynaklardan olsun, kafein vücudunuzu birçok farklı şekilde etkiler.

Birçok insan için, sıcak bir kahve kupası sabah ritüelinin değerli bir parçasıdır. Sadece lezzetli olması değil, aynı zamanda gününüze extra enerji katmanıza yardımcı olabilir.

Bu nedenle, kafeinin dünyadaki en yaygın kullanılan ilaçlar arasında olduğu sürpriz olmayacaktır. Doğal bir uyarıcı olarak çalışır, bu da beyninizin ve sinir sisteminizin etkinliğini artırır. Diğer vücut fonksiyonlarını da hızlandırır.

Kafein kısa vadede üretkenlik ve performans için harika çalışabilir, ancak dikkatli kullanmak en iyisi olabilir. Vücudunuzu sürekli bir uyarı halinde tutmak, zararlı mental ve fiziksel sağlık etkilerine neden olabilir.

Kafeinin beyin üzerindeki etkisi Kafein beyninizi etkiler.

Başlangıç olarak, bu bileşik size daha uyanıklık ve enerji verir. Aslında bu kahvenin sabah içeceği olarak neden popüler olduğunun bir nedenidir.

Manhattan’daki bir psikiyatrist olan Stephen Gilman, MD, kafeinin uyanıklığı artırdığını, uykuya dalma durumunu önlediÄŸini ve zihinsel performansı arttırdığını açıklar. Bu, orta düzeyde kafein tüketmeniz durumunda odaklanma ve dikkat çekme olasılığınızın arttığı anlamına gelir. Ama kafeinin etkileri tümü ile pozitif deÄŸildir. BileÅŸiÄŸin düşük miktarları bile anksiyete bozukluÄŸu olan insanların anksiyete ve panik belirtilerini artırabilir. Hatta kafein-indüklenmiÅŸ anksiyete bozukluÄŸu olarak bilinen bir durum bile vardır.

 

Kafein merkezi sinir sistemini nasıl etkiler?

Kafein, beyni rahatlatan ve yorgun hissettiren bir nörotransmitter olan adenosinin etkilerini bloke eder. Aynı zamanda kan adrenaline seviyelerini de yükseltir, mücadele, kaçış veya donma hormonu olarak da adlandırılır.

Ayrıca, nörotransmitterler dopamine ve norepinefrinin beyin aktivitesini artırır.

Columbia Irving Tıp Merkezi’ndeki tahkimli kardiyolog ve internist Dr. Dia Smiley “Tüm bu hormonel nörotransmitter deÄŸiÅŸiklikleri beyni uyarır ve uyanıklık, dikkat ve odaklılık durumunu teÅŸvik eder”, diyor .

Ä°lginizi Çekebilir:   Eve iÅŸ götürüyor musunuz ?

“Kafein, kalp atış hızı veya çarpıntıların artması nedeniyle endiÅŸe hissine neden olabilir” “Kafein, stres hormonları olarak kabul edilen kortizol, adrenaline ve norepinefrin üretimini artırır ve kalbin daha hızlı atmasına ve enerji vermesine neden olur. Bu da hastaların uykusuna müdahil olabilir.”

YetiÅŸkinlerde, kafein etkisi 8 saate kadar – bazen daha da uzun sürebilir. Bu, uyku planlaması yaparken düşünmeniz gereken bir ÅŸeydir.

Kafein ruh halini iyileştirebileceğini, depresyon olasılığını azaltabileceğini, beyin fonksiyonunu uyarabileceğini ve Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı koruyabileceğine dair araştırmalar da mevcuttur.

Kafein sindirim sistemini nasıl etkiler?
Kafein mide sistemini farklı ÅŸekillerde etkileyebilir. 2021 yılında yapılan bir araÅŸtırmaya göre, kahve içmek mide için yararlı antioksidan ve anti-enflamatuar etkilere sahip olabilir. Ayrıca antiproliferatif özelliklere sahip olabilir ve kanser gibi zararlı hücrelerin büyümesini engelleyebilir. Ayrıca pro-motilite etkileri olabileceÄŸi anlamına gelir ve saÄŸlıklı sindirimi destekler. Genel olarak, kafein bir laksatiftir ve peristaltik – besinlerin mide sistemindeki kas kontraktları – artırır. Ancak her zaman böyle olmayabilir. Dr. Dia Smiley’e göre, kafein stres hormonlarının üretimini uyarmak suretiyle de kabızlığa neden olabilir. Ayrıca, bir diüretik gibi çalışabilir ve kabızlık belirtilerini daha da artırabilir. Kafein ayrıca mide asitliÄŸini ve mide salgılarının miktarını artırabilir. Bunun sonucu olarak, mide rahatsızlığı, ülser ve gastrit (mide zarının iltihaplanması) gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Aşırı miktarda uyarıcı alan bazı insanlar da mide bulantısı, kusma ve ishalde bulunabilir.
Kafein dolaşım ve solunum sistemlerini nasıl etkiler?

Bazı insanlar için, kafein yüksek tansiyon ve kalp çarpıntılarına neden olabilir. Kalp çarpıntıları, kalbin hızlı veya düzensiz çarptığını hissetme hissidir.

“Kalp çarpıntıları, kafeinin damarları daraltması ve merkezi sinir sistemini uyarması nedeniyle ortaya çıkar,”  “Kalbin spontan bir ritmi varsa da, sinir impulsları o ritmi deÄŸiÅŸtirebilir.”

Ä°lginizi Çekebilir:   ErkeÄŸin Ä°liÅŸkinize deÄŸer verdiÄŸini gösteren 6 Ä°ÅŸaret

Özellikle, kafein şu durumların kalp ritimini bozabilir:

Supraventriküler taşikardi (SVT) erken ventriküler kontraktürler (PVCs) atriyal fibrilasyon atriyal flatter Kalp ritmi durumunuz yoksa bile, kafeine karşı diğer insanlardan daha duyarlı olabilirsiniz. Ayrıca, yaşlandıkça kafeinin vücutta daha uzun süre kalması,  kafeine duyarlılığınız artabilir.

Kafein iskelet ve kas sistemlerini nasıl etkiler?

2021 yılında yapılan bir çalışma, 40 profesyonel erkek el topu oyuncusundaki mekanik aktivite üzerinde kafein tüketiminin önemli bir etkisi olduğunu buldu. İskelet kası kasılma zamanını ve maksimal hareketliliği etkiledi, bu da egzersiz performansını iyileştirebilir anlamına gelir.

Ama kafein kemiklerinize ve kaslarınıza iyi gelemeyebilir.

“Aşırı kafein, kalsiyumun emilimini ve metabolizmasını engelleyebilir ve osteopeni ve osteoporozun nedeni olabilir,”  “Osteopeni, kemiklerin incelmesi ve zayıflamasıdır. Aşırı kafein de kasların titremesine neden olabilir. Kafein bırakıldığında, kafein ayrılma sendromu aÄŸrılı kaslara neden olabilir.”